Saturday 11 August 2012

Ceramica din fascinanta India

Nu poti cunoaste o cultura atat de bogata precum cea a Indiei fara sa fi studiat in profunzime mitologia indiana. Puranele, cum sunt cunoscute aceste texte, descriu si glorifica zeitatile hinduse, relatand despre evenimente care au avut loc cu mii si mii de ani in urma, atat in lumea noastra cat si in alte dimensiuni necunoscute noua. Sunt 18 astfel de purane importante, iar impreuna cu cele 4 Vede formeaza fundamentul pe care se bazeaza spiritualitatea indiana astazi. 
Cultura indiana, atat de diferita si de neinteles pentru noi, este fascinanta. Am avut privilegiul sa studiez muzica clasica in India (aici poti urmari un interviu pe care l-am avut la Cluj pe aceasta tema), am petrecut mai mult de un an din viata mea in mijlocul acestui popor pasnic, extrem de generos si primitor, unde se afla cel mai mare tezaur cultural al umanitatii. In mijlocul lor, pentru prima data, m-am rusinat de culoarea pielii mele. Rasa alba poate fi atat de aroganta, atat de superficiala, insa este atat de dornica de a-si impune cunoasterea, atat de limitata, intregii lumi. Dorinta rasei noastre de a subjuga intreaga umanitate, din lacomie, folosind de cele mai multe ori paravanul religiei, a starpit de pe fata pamantului multe popoare de la care am fi putut invata atat de multe lucruri.
Desi englezii au incercat acest lucru si in India si au reusit intr-o anumita masura, totusi cultura indiana, atat de vasta, nu a putut fi distrusa de 500 de ani de dominare britanica. 
Mohandas K. Gandhi a fost cel care, pentru prima data, a adus independenta Indiei pe cale pasnica, prin nonviolenta si non-cooperarea cu raul, termeni asociati astazi cu Mahatma ("Suflet mare" - cum l-au numit indienii) Gandhi. Una din solutiile lui pentru refacerea economiei si inlaturarea saraciei a fost reabilitatea mestesugurilor traditionale, el insusi folosind roata de tors. El i-a invitat pe toti compatriotii lui sa-si arda hainele facute in Anglia si sa cumpere haine naturale facute de satenii saraci. 
India este o tara unde regii se pleaca la picioarele sfintilor, unde moralitatea este pretuita ca darul cel mai pret.
Pentru a intelege ce sta la baza ceramicii indiene de azi, voi oferi exemplul Ramayanei, lectura pe care vi-o recomand din tot sufletul, alaturi de Mahabharata. 
Ramayana ne vorbeste despre viata fara de pata a regelui Shri Rama, venerat in intregul subcontinent indian ca cea de a 7-a incarnare divina a zeului Shri Vishnu, aspectul Tatalui Divin Mentinator al Creatiei. 
Povestea Ramayanei are loc cu peste 8000 de ani in urma, iar faptele petrecute in aceasta perioada depasesc cu mult limitele puterii noastre de intelegere. Nave supersonice, bombe atomice, telescoape de o precizie si putere neinteleasa nici azi, un pod cladit intre India si Sri Lanka, iar pe fundal...., multe vase de lut.
Se spune ca intamplarile extraordinare ale regelui Rama ar fi fost povestite cu exactitate de catre inteleptul Valmiki inainte chiar ca acestea sa fi avut loc, prin clarviziunea inteleptului. Un trib de maimute umanoide, care se presupune ca ar fi "veriga lipsa" dintre maimute si fiinte umane, l-au ajutat pe rege sa traverseze marea construind un pod peste mare. Scriind numele sfant RAMA pe fiecare bolovan, acestia nu se scufundau in mare si astfel maimutele au putut construi acest pod intr-un timp foarte scurt. 
Desi greu de crezut, la fel poate ca miracolul savarsit de Profetul Moise care si-a condus poporul spre libertate traversand Marea Rosie, separand apele, astazi avem poze din satelit care ne aduc la cunostinta existenta unui pod intre India si Sri Lanka despre care nu se stie mai nimic, doar ca ar fi fost construit de mana omului, cu foarte mult timp in urma. 
India este plina de astfel de mistere, care sunt tesute in constiinta fiecarui indian, fac parte din traditia lor milenara si stau la baza culturii lor fabuloase.
Este imposibil sa separi olaritul de spiritualitate in India, unde astazi exista peste un milion de olari, mai mult ca in oricare alta tara. Vase pentru ritualuri sacre, statui ale diferitelor zeitati, precum cele ale lui Shri Ganesha, zeul inocentei si al intelepciunii, reprezinta o mare parte a ceramicii faurite astazi de catre mesterii olari.
Majoritatea olarilor traditionali folosesc roata manuala, pe care o invart cu mana sau cu un bat. Ei centreaza pe roata o bucata mare de lut din care fac mai multe vase. Roata este din piatra sau din lemn si beton, uneori folosindu-se chiar roti de caruta sau chiar de camion. 
Apa este foarte pretioasa in India. In multe zone rurale exista in cantitati limitate, in fantani de mare adancime, si este de slaba calitate. In perioada pe care am petrecut-o in India m-am gandit deseori si am dus dorul izvoarelor noastre cu apa rece, atat de curata, venita din inima muntilor. Sincer vorbind, locuind acum in centrul Iasiului, am aceeasi nostalgie pentru apa curata de la munte. In fiecare locuinta din India rurala se poate gasi cate un vas mare de lut cu fundul rotund pentru tinut apa, nesmaltuit, cu peretii grosi, care mentine apa curata si racoroasa. Este poate cel mai des folosit si cel mai cerut tip de vas pe care olarii indieni il fac. 
Un videoclip de exceptie arata o familie de olari indieni musulmali din Kutch si tehnicile folosite de ei. Multi olari, ca si la noi, sunt nevoiti sa-si schimbe meseria datorita invaziei plasticului, care a inlocuit multe din traditionalele si artisticele vase pentru uz casnic. Un mic indemn: Prieteni, folositi mai putin plasticul in care o sa ajungem sa fim ingropati intr-o buna zi si luati-va lucruri din materiale naturale, chiar daca sunt mai scumpe, mai grele, se murdaresc mai usor, se spala mai greu, etc. Sa ne gandim la copiii si copiii copiilor nostri! Un alt indemn pe care l-am vazut scris pe un tricou al unui olar englez suna cam asa: "Plastic is spastic, clay is the way!"
Un alt tip de vas este cel folosit pentru pastrarea ghee-ului. Ghee-ul este untul clarifiat, folosit dintotdeauna in India pentru gatit si nu numai. Prepararea ghee-ului este simpla. Untul obtinut din smantana (smantana in India este obtinuta din caimacul de la laptele fiert) este pus la foc foarte mic pana cand toate impuritatile din unt sunt inlaturate. Astfel, untul devine clar, asemanandu-se cu uleiul, si poate fi pastrat pentru o perioada indelungata. Mancarea indiana devine delicioasa cand se foloseste ghee-ul, iar in dulciurile indiene este de nelipsit. La fel de folosit este si in ayurveda, medicina traditionala indiana, atat extern cat si intern, in combinatie cu alte plante sau ingrediente folosite pentru vindecarea diverselor afectiuni.

Acum peste 6000 de ani, in perioada Mahabharatei, a luat nastere o alta mare personalitate spirituala a Indiei, Shri Krishna.  El l-a initiat pe singurul sau discipol, Arjuna, expunandu-i Bhagavad Gita. Copil fiind, Krishna fura untul pe care doamnele de la tara il pastrau in oale mari de lut, de multe ori spargand cu prastia fundul vaselor de lut atarnate de tavan.

La fel cum nu poti prinde o furtuna intr-un pahar, nici eu nu pot sa cuprind ceva atat de vast intr-un articol de blog. Sper insa ca impreuna sa fi facut un pas inainte in intelegerea ceramicii, a diferitelor tehnici folosite, a diverselor abordari, a filozofiei aflate in spatele si la originea mestesugului si sa ne inspire intr-un fel pentru a crea si noi ceva frumos, spre folosul semenilor nostrii. 
La final, cateva vase apartinand Civilizatiei de pe Valea Indusului, dintr-o perioada apropiata de Civilizatia Cucuteni, cu peste 5000 de ani in urma.